Kontakt: info@ecavgiraltovce.sk | +421 905 292 777 |

5. október 2016

8. ročník turnaja o pohár generálneho biskupa

Autor: Štefan Kiss


Je už dobrou tradíciou, že sa v jesenných mesiacoch stretnú dve futbalové mužstvá zo Západného a dve z Východného dištriktu, aby zápolili o putovný pohár generálneho biskupa a získali titul najlepšieho futbalového mužstva v ECAV na Slovensku. Účastníkmi celoslovenského turnaja sú vždy víťazi dištriktuálnych futbalových turnajov. Keďže v roku 2016 sa dištriktuálne kolo vo Východnom dištrikte neuskutočnilo, pozvali organizátori ako zástupcov Východného dištriktu víťazné mužstvá z minulého roka.
V športovej hale v Prievidzi sa tak 1. októbra stretli mužstvá z CZ Poniky (1. miesto v ZD), CZ Stredné Plachtince (2. miesto v ZD) a CZ Giraltovce (2. miesto v celoslovenskom turnaji 2015).
Športové stretnutie otvoril a všetkých prítomných vrátane generálneho biskupa ECAV na Slovensku Miloša Klátika a rozhodcu Marcela Prístavku privítal tajomník GBÚ pre misiu Štefan Kiss. V krátkom zamyslení poukázal na slová apoštola Jakuba, v ktorý vo svojom liste označuje vieru bez skutkov za mŕtvu (2, 14 – 18). Podotkol, že kresťanské skutky viery možno robiť nielen vtedy, keď sa človek vedome rozhodne vykonať niečo charitatívne, ale najmä v bežnom živote – v škole, v práci, za volantom či na športovom ihrisku. Práve to sú okamihy, keď musí byť kresťan rozoznateľný od tých ostatných. V kontexte dnešného stretnutia tak zaprial hráčom, aby v Prievidzi prežili pekný deň pri futbale, ktorý bude predsa iný, pretože bude kresťanský.
Po tejto krátkej homílii a modlitbe sa začalo samotné športové zápolenie. Keďže boli prítomné iba tri mužstvá, musel sa systém hry mierne upraviť. Namiesto klasického postupového systému sa zvolil systém zápasov každého mužstva s každým, pričom o výsledku rozhodne počet bodov. Losovaním si mužstvá určili poradie a v prvom zápase sa tak stretli Poniky so Strednými Plachtincami, nad ktorými aj zvíťazili. V druhom zápase hrali Stredné Plachtince proti Giraltovciam, ktorým podľahli. Napokon boj o prvé miesto zohrali Poniky s Giraltovcami, nad ktorými opäť vyhrali, a to 9 : 7. Poniky sa tak stali víťazmi 8. celoslovenského turnaja a putovný pohár generálneho biskupa sa vrátil do Západného dištriktu.
Na záver generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik ocenil všetky mužstvá v poradí Poniky, Giraltovce a Stredné Plachtince, pričom Poniky si prevzali aj putovný pohár. Okrem mužstiev boli ocenení aj jednotlivci, a to Adam Kapusta z Poník ako najlepší strelec (za celé odpoludnie strelil 12 gólov), Dávid Havira z Giraltoviec ako najlepší brankár a Adrián Sokol zo Stredných Plachtiniec ako najlepší hráč.
Naše poďakovanie patrí bratovi Marcelovi Prístavkovi, ktorý na tomto turnaji robil rozhodcu, bratovi kaplánovi Michalovi Tekelymu, ktorý pomáhal pripraviť tento turnaj a, samozrejme, Pánu Bohu, z ktorého milosti sa akcia mohla uskutočniť a ktorý ju aj požehnal, takže sa účastníci rozchádzali s radosťou, vďačnosťou a pocitom pekne prežitého dňa.
Galéria k článku