Kontakt: info@ecavgiraltovce.sk | +421 905 292 777 |

17. september 2015

Turnaj o pohár biskupa

Autor: Štefan Kiss

V športovom zápolení sa stretli mužstvá z Giraltoviec, Príboviec, Sobotišťa a Ladzian, aby si zahrali futbal, a pritom bojovali o putovný pohár.

Turnaj oficiálne otvoril tajomník GBÚ pre misiu Štefan Kiss, ktorý na turnaji privítal generálneho biskupa ECAV na Slovensku Miloša Klátika a ostatných prítomných. Poukazom na slová apoštola Pavla z 1K 10, 31 zdôraznil, že v živote kresťana sa má všetko diať na slávu Božiu. Vyzval prítomných, aby aj dnešné futbalové popoludnie bolo popri športovom súťažení aj bratsko-sesterským stretnutím na naše potešenie a Bohu na chválu.

Potom sa už začali samotné zápasy. V tom prvom sa stretlo mužstvo Giraltoviec (1. miesto vo VD) s futbalistami z Ladzian (3. miesto v ZD). Výsledok 6 : 1 bol priaznivý pre giraltovských hráčov, a tak títo postúpili do finále. V druhom zápase sa stretli hráči zo Sobotišťa (1. miesto v ZD) s Príbovcami (2. miesto vo VD) a tiež z neho vyšlo víťazne mužstvo z Východného dištriktu – Príbovce, ktoré po víťazstve 5 : 3 postúpilo do finále a bolo teda už jasné, že putovný pohár po tretíkrát ostane vo Východnom dištrikte.

Tretí zápas bol bojom o bronzovú medailu. Stretli sa v ňom mužstvá zo Sobotišťa a Ladzian, ktoré prehrali prvé dva zápasy. Zápolenie vyrovnaných súperov napokon prinieslo výsledok 5 : 2, a tak sa Sobotište stalo držiteľom tretieho miesta na tohtoročnom turnaji.

Rovnako vyrovnané a napínavé však bolo aj stretnutie Giraltoviec a Príboviec, ktoré si zopakovali zápas z Východného dištriktu, kde na začiatku septembra bojovali o víťazstvo v rámci dištriktu. Tentoraz šlo o zlatú medailu, a preto bol boj ešte urputnejší a v riadnom hracom čase skončil nerozhodne 4 : 4, a teda nepriniesol výsledok. Po prvom predĺžení bol stav stále 4 : 4, a tak o výsledku museli rozhodnúť penalty.

Víťazom 7. ročníka turnaja o pohár generálneho biskupa sa stalo mužstvo z CZ Príbovce s definitívnym výsledkom 5 : 4. Giraltovskí futbalisti sa tak stali držiteľmi striebra a bronz si domov odniesli hráči zo Sobotišťa.

Všetky tieto medaily v závere turnaja oficiálne odovzdal generálny biskup Miloš Klátik, ktorý kapitánovi futbalového mužstva Príbovce odovzdal aj putovný pohár. Tak ako každý rok, aj teraz generálny biskup ocenil troch najlepších hráčov. Tentoraz to boli Marián Moškvan z Príboviec ako najlepší strelec, Slavomír Sabo z Ladzian ako najlepší hráč a Martin Záborský z Príboviec ako najlepší brankár.

Turnaj sa skončil o 17.00 hod. s jasnými výsledkami, ktoré priniesli niekomu radosť, niekomu možno aj sklamanie. No ak Pán Boh dá, o rok sa pri športe stretneme zas, a tak má každé mužstvo šancu skúsiť to znova. Za všetky futbalové stretnutia odohraté v tomto roku patrí vďaka nášmu Pánovi, veď aj to je dar Jeho milosti. Nech Mu je vzdaná česť za každé jedno bratské stretnutie na ihrisku, ale aj za úspešný priebeh 7. ročníka turnaja o pohár generálneho biskupa.